Latex of Nitril handschoenen?

Latex vs Nitril HandschoenenBij wegwerpproducten zijn er diverse kenmerken die een rol spelen. Bij handschoenen is draagcomfort van belang, ook speelt de prijs een belangrijke factor bij de aanschaf van wegwerp producten. In situaties waar veel wegwerp handschoenen worden gebruikt is het logisch dat er naar de kosten wordt gekeken. De toepassing bepaalt voor het grootste deel de materiaalkeuze. Handschoenen bij een pompstation voor de klanten moeten vooral universeel toepasbaar en goedkoop zijn, bij onderzoekshandschoenen is de pasvorm en het draagcomfort van groot belang. In situaties waar draagcomfort en pasvorm een belangrijke rol spelen wordt meestal gekozen voor Latex of Nitril handschoenen. Laten we deze materialen eens nader bekijken.

Latex

Dit is een materiaal dat wordt gemaakt uit het sap van de rubberboom. Daarmee is het een natuurproduct dat via chemische bewerking zoals vulkanisatie verhard wordt. Latex bestaat uit natuurlijke polymeerdeeltjes waaronder eiwitten. De elasticiteit en het vermogen om te “ademen” maakt latex een zeer geschikt materiaal om handschoenen van te maken voor medische toepassingen, de voedingsmiddelenindustrie en in laboratoria.

Allergische reacties

Latex heeft één groot nadeel, de aanwezigheid van eiwitten in het materiaal. Daardoor kan het voorkomen dat gebruikers allergische reacties vertonen. Wanneer een persoon allergische symptomen vertoont is het verstandig om over te stappen naar een ander materiaal zoals Nitril. Pas in de jaren tachtig van de twintigste eeuw is deze allergie ontdekt, mede door de toename van handschoenen in de medische sector. Bij gepoederde Latex handschoenen komen allergische reacties vaker voor omdat de poeder vervuild kan raken met latex. Hierdoor kunnen de schadelijke stoffen in de luchtwegen komen. Vermijden van Latex is de enige oplossing.

Wanneer de gebruiker geen last heeft van allergische reacties zijn Latex handschoenen nog steeds zeer populair vanwege de elasticiteit en het draagcomfort. Houd er wel rekening mee dat Latex niet geschikt is voor gebruik in combinatie met olie en vet, dat kan de handschoen aantasten.

Nitril

Nitril is een organische stof waarbij het koolstofatoom en het stikstofatoom met een drievoudige binding aan elkaar worden gebonden. Nitril is een synthetisch product zonder de eiwitten die voorkomen in Latex. Daarmee is er geen risico op allergische reacties en zijn Nitril handschoenen een uitstekend alternatief voor Latex handschoenen. De treksterkte van Nitril is uitstekend evenals de weerstand tegen chemische stoffen.

Scoort goed op alle fronten

Wat betreft de elasticiteit en het draagcomfort is Nitril bijna vergelijkbaar met Latex. Het sleutelwoord is “bijna”, er zijn professionals die liever werken met Latex, toch scoort Nitril op alle fronten uitstekend. De kans op perforaties is minimaal, de Nitril handschoenen hebben daarom een AQL 1.5 norm wat ze geschikt maakt voor medische toepassingen. Nitril is ook bestand tegen olie en vetten, de tolerantie ten opzichte van chemische stoffen verschilt per stof. Nitril is niet bestand tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof.

Nitril is een zeer populair materiaal voor handschoenen in de medische sector, onderzoekslaboratoria en de voedingsmiddelenindustrie. De handschoenen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Kiezen voor Latex of Nitril?

Wanneer je de pluspunten en minpunten naast elkaar legt scoort Nitril beter dan Latex. Dat neemt niet weg dat Latex uitstekende eigenschappen heeft, soms zelfs beter dan Nitril. De allergische reacties en de slechte weerstand tegen olie en vetten maakt Latex in beginsel een minder interessante keuze, aan de andere kant is het materiaal net wat comfortabeler wat voor precisiewerk een voordeel is. Er is daarmee geen overtuigende winnaar, op veel locaties worden beide handschoenen aangeboden aan het personeel op basis van specifieke toepassing en persoonlijke voorkeur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *