EN Normering uitgelegd

Nen ofwel de “New Standards Normering” ontwikkelt niet alleen nationale normen, er wordt ook rekening gehouden met internationale standaarden. Denk daarbij aan normeringen zoals ISO, CEN en CWA. De diverse EN normen geven direct een indicatie van de toepassingsmogelijkheden van wegwerp handschoenen. In dit artikel behandelen we de drie meest gebruikte EN normen EN 374, EN 388 en EN 455.

EN 374 Norm

Wegwerp handschoenen met een EN 374 Norm zijn getest op de bestendigheid tegen verschillende chemische stoffen. Hierbij zijn vier basiskenmerken gesteld:EN374 Norm

 1. De handschoenen mogen niet teveel van vorm veranderen, ze mogen ook niet breken of plakken.
 2. Het materiaal mag geen perforaties bevatten.
 3. Chemicaliën mogen niet door het materiaal van de handschoen komen.
 4. Er wordt getest op de tijdsduur en de hoeveelheid chemische stoffen die door de handschoen dringen.

Niet elke stof zal even snel door de handschoen dringen. Daarmee is EN 374 een indicatieve normering die geen garanties biedt in de praktijk. Er zijn drie sub-indicaties gekoppeld aan de EN 374 Norm:

 • EN 374-1: De beschrijving van de terminologie en de prestatie eisen.
 • EN 374-2: Een water en luchtlek test waarbij de penetratie bestendigheid wordt getest.
 • EN 374-3: De bestendigheid tegen specifieke stoffen die uitgedrukt worden in letters onder het schild op basis van 30 minuten bestendigheid.

EN 388 Norm

Bij de EN 388 Norm wordt getest op de weerstand tegen mechanische risico’s, hierbij wordt onderscheid gemaakt in vier risico’s:

 • A: ScEN 388 NORMhuurweerstand: Het aantal omwentelingen van de testmachine om een materiaal monster door te scheuren.
 • B: Snijweerstand: Het aantal snijbewegingen van een ronddraaiend mes om het materiaal monster door te snijden.
 • C: Scheurweerstand: De kracht in Newton die nodig is om het monster materiaal te laten scheuren.
 • D: Penetratieweerstand: De kracht in Newton die nodig is een puntige staaf door het monster materiaal te steken.

Naast de letter wordt er ook een aanduiding in cijfers gegeven.

EN 455

De EN 455 wordt toegepast op onderzoekshandschoenen voor eenmalig, medisch gebruik. Hierbij worden vier subnormen gehanteerd:

 • EN 455 – 1: Het aantal handschoenen met kleine perforaties (pinholes) die aanwezig zijn in een sample aantal, dit is de AQL 1,5 norm.
 • EN 455 – 2: Hierbij wordt de treksterkte, dikte en pasvorm getest waarbij een minimumnorm van 6 Newton wordt gehanteerd.
 • EN 455 – 3: In deze biologische evaluatie wordt getest of er schadelijke stoffen aanwezig zijn zoals poeder en micro-organismen.
 • EN 455 – 4: Het product wordt getest op de houdbaarheid.

In deze testen woEN455 normrdt er bij aantallen die een half miljoen overschrijden een aantal tussen de 300 en 600 handschoenen getest met een acceptatiegrens voor uitval van 1,5%. Door deze foutmarge kun je niet blind vertrouwen op de EN 455 normering, het is een indicatieve norm.

Bij alle wegwerp handschoenen staat vermeld aan welke normering(en) het product voldoet. Daarnaast wordt er ook vaak een “Industrial Grade”, “Medical Grade” of “Food Grade” certificaat vermeld. Bekijk het complete assortiment en lees de bijbehorende productinformatie om de juiste keuze te maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *