EN 455 Norm
Om snel te bepalen aan welke kwaliteit een (wegwerp)handschoen voldoet zijn er diverse normen gesteld. De EN 455 Norm is van toepassing op medische onderzoekshandschoenen voor eenmalig gebruik. De EN 455 Norm bestaat uit 4 subnormen.
EN 455 voor eenmalig gebruik
Er zijn vier gestandaardiseerde testen die worden gebruikt om de EN 455 Norm te bepalen:
EN455 – 1
De afwezigheid van “pinholes” ofwel microscopisch kleine gaten in de handschoen. Deze norm wordt aangeduid als AQL 1,5. Dit wordt bepaald aan de hand van een waterdichtheidstest en een luchtdichtheidstest.
EN455 – 2
Hierbij wordt de maatvoering, de dikte en de rek- treksterkte van de handschoen getest. Sinds 2010 geldt hiervoor een treksterkte van 6 Newton (N) voor en ook na veroudering voor Nitril handschoenen bij onderzoekshandschoenen.
EN455 – 3
Een biologische evaluatie waarbij wordt getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals poeder en micro-organismen.
EN455 – 4
Hierbij wordt het product getest op het label en de houdbaarheid van de handschoenen.
Meer over de testprocedure
Bij bovenstaande testen worden bij aantallen van meer dan 500.000 handschoen tussen de 300 en 600 handschoenen getest om een representatief beeld te verkrijgen. Bij de waterdichtheidstest wordt 1000ml water in de handschoen gegoten om de weerstand te meten. Er is een acceptatiegrens van 1,5%, vandaar de waarde AQL 1,5 die op de verpakking vermeld staat. De hoogte van de belasting in Newton is verlaagd van 9N naar 6N voor onderzoekshandschoenen en van 12N naar 9N voor chirurgische handschoenen. Het kan overigens zijn dat merken de hogere grens aanhouden in de productie.
De EN 455 Norm zegt niet alles
Hoewel de EN 455 Norm een zeker houvast biedt aangaande de kwaliteit van de handschoen komt dit testresultaat voort uit een fractie van het totaal aantal geproduceerde handschoenen. Ook is er een gemiddelde en maximale foutmarge van 1,5%. Uitval is daarmee onwaarschijnlijk maar niet uitgesloten. De wijze waarop mensen omgaan met de materialen kan ook een factor zijn in de betrouwbaarheid van de handschoen. Gebruik de EN 455 als onafhankelijke norm, neem voor meer informatie over de normeringen contact met ons op.